Stolpejakten startet for aller første gang i Gjøvik i 2013 med 50 stolper i Nordbyen og 10 stolper på Eiktunet. I fjor deltok over 11.500 personer på stolpejakten i Gjøvik. Det var ny rekord.
1. mai er det nytt vårslepp for de populære stolpene.
Startskuddet har allerede gått for årets stolpejakt i Gjøvik i regi av Gjø-Vard o-lag. Før påske stod ivrige stolpejegerne klare til å registrere årets første stolper på påskekartet, som inneholdt 29 stolper fra Hunnselva i nord til Bondelia i sør. Men fra 1. mai er den store stolpejakten virkelig i gang. Da settes det ut stolper både i Gjøvik sentrum, Brusvehagen, Nordbyen, Hunndalen, Kallerud, Kirkeby og på Kopperud.
22. mai kommer det opp stolper langs en runde om Dagsturhytta i Øverbymarka, samt et helt nytt område ved Elgsjøen på Vardalsåsen. Og 12. juni blir det oppstart i Biri, Snertingdal og på Vind. Totalt skal det settes ut cirka 250 stolper.
Økning hvert år
– I fjor ble det satt ut 17.600 stolper av 170 arrangører over hele Norge. Det har vært en økning vært år siden oppstarten i 2013, sier Arnfinn Pedersen i Gjø-Vardal o-lag.
I 2024 var det rundt 200.000 stolpejegere som gjennomførte over 20 millioner stolpebesøk i 190 kommuner, et snitt på 100 stolpebesøk per jeger.
– Stolpejakten er gratis. Du kan fritt velge når, hvor og lengden på turen din. Det er godt for kropp og sjel. Stolpejakten er tilrettelagt for alle, uansett funksjonsnivå og alder, og du kommer til nye steder du aldri har vært, forklarer Pedersen om litt hvorfor Stolpejakten er blitt så populær.
15 meter høy stolpe
I forbindelse med 10 års jubileumet til foreningen Stolpejakten i 2024 ble det bestemt at det skulle reises en 15 meter høy stolpe på Gjøvikstranda. – en stor kopi av stolpene som brukes. Dette er en markering for å markere at Stolpejakten startet på Gjøvik og den fantastiske suksessen det har vært.
– Det er litt spennende at det var her i Gjøvik stolpejakten startet. I fjor passerte vi 10.000 stolpejegere for første gang i Gjøvik, sier Pedersen, som var en av initiativtakerne bak ideen.
Den 15 meter høye stolpen vil ha en innfelt monitor som blant annet teller opp alle stolpebesøk landet i sanntid. Skjermen vil også formidle informasjon om Stolpejakten i Gjøvik. Denne stolpen blir garantert et trekkplaster for tilreisende stolpejegere.
– På denne stolpen får du ekstra poeng, sier Pedersen.
Den offisielle åpningen av stolpen er 18. juni.

Helseeffekt
Den typiske stolpejegeren er ei dame i 50-årene, leser Pedersen av statistikken. – Hovedmålet med stolpejakten er få folk i fysisk aktivitet. Stolpene har en helseeffekt, selv om vi ikke er noen helsearbeidere.
Stolpene har ulike nivå. De grønne stolpene er svært lette og kan nås med rullestol og barnevogn. De blå stolpene er lette, rød er middels og svarte er vanskelig. I tillegg blir stolpene benyttet av mange skoler i hele kommunen.
– Stolpene som kommer opp på Elgsjøen er middels vanskelige, forteller Pedersen. Stolpejakten varer til 1. november. Da tas alle stolpene inn.
– Vi bruker rundt fem timer per stolpe på dugnad. Neste år blir det nye plasseringer, lover Pedersen.