Elin Enger på Indal gård nord for Gjøvik dyrker over 50 arter med flerårige grønnsaker og nyttevekster. Her dyrkes det både salat på trær, kiwibær og flere nøttetyper.
– Jeg vil ikke si at jeg har grønne fingre, men jeg har lært meg hvordan man dyrker flerårige nyttevekster. Nå har jeg over 50 forskjellige arter, forteller Enger og viser oss gjerne rundt på eiendommen i Kollsvegen.
På gården trives bunndekke, busker og trær i alle slags fasonger, store som små.

Næringsrikt og kortreist
– Jeg var en ivrig naturverner i min ungdom, men ble litt resignert da jeg ble voksen. Men så fikk jeg se gårder på Facebook som gjorde ting som fungerte. De fikk avlinger med et stort mangfold. Plantene kommer igjen år etter år. Det finnes mange arter som trives på våre kanter. Det er næringsrik og kortreist mat. Jeg ble skikkelig inspirert og lærte meg å dyrke på lag med naturen, sier Enger engasjert.
Det hele startet for rundt 10 år siden. Det var da plassen i Kollsvegen ble kjøpt.
– Nå begynner det å bugne her. Plantene bidrar også til skjønnhet i hagen. Alt vi dyrker gir oss C-vitamin og antioksidanter gjennom hele vinteren. Den største jobben er å høste inn alt, sier Enger.

Trives i minus 15
På gården dyrkes det blant annet japanske vinbær, bjørnerot, tindved, himalayarabarbra, sibirportulakk, hosta, kinaskokk, storbladet hassel, edelkastanje, stolt kong Henry, gojibær, løpstikke, jordskokk, såpeurt og morbær.
– Disse vekstene trives altså, selv i snørikt innlandsklima hvor minus 15 er vanlig vintervær, og de gir avling år etter år, slik vi er vant til å få fra ripsbusker og epletrær. Og bjørnerot er et glimrende krydder. Det passer utmerket til fisk, anbefaler Enger.

Bærekraftig
Vil du dyrke billigere og enklere, på lag med naturen? I år inviterer hun også til dyrkekurs på gården, for de som har lyst til å få vite mer om å dyrke flerårige arter. Dagskurset er lørdag 14. juni. Enger er sertifisert permakulturdesigner og driver eget retreatsenter på Indal gård. Her røkter hun bier og høner, renser gråvann, komposterer og utvikler matskogen med over 50 ulike flerårige arter.

I matskogen og nøttelundene har Enger funnet løsninger som fungerer for bærekraftig matproduksjon på våre breddegrader. På kurset får du blant annet stifte bekjentskap med salattre, minikiwi og aroniabær som gir oss C-vitamin hele vinteren.
Enger brenner for å formidle hvordan vi kan skape ei bærekraftig fremtid både for folk, fe og felleskap.
– Vi er selvforsynt og det er gøy å dele, og nå har vi også mulighet til å ta imot folk. Vi har mange interesserte som vil være med på dagskurset vi skal ha. Det er noen plasser igjen, tipser Enger.