By byr på eplemost og sau

– Velkommen til galskapen. Knut Are og Karin Andersen tar imot oss på låven på By gård i Mjølkevegen i Vardal. Familien flyttet hit for to år siden.
Siden har en liten saueflokk kommet til, store mengder epletrær er plantet i sydhellinga, og nå er mosteriet på plass på låven. Her produseres eplemost fra lokale eplehager.
– Dette var en falleferdig låve da vi overtok gården. Så fikk vi denne ideen om et mosteri, forteller de ferske eplepresserne på By gård. Da de flyttet til Vardal, hadde ikke gården vært drevet på flere år.
– Vi er bønder fra byen. Vi flyttet hit fra Asker med tre barn, forteller driverne av Mosteriet på By.

Leve ut drømmen
Knut Are har jobbet i mange år i rørlegger- og byggebransjen. Karin driver blomsterbutikk i Asker som hun pendler til. De hadde ingen forkunnskaper om verken sau eller epler da de tok med seg flyttelasset fra byen. Geskjeften må rett og slett få tid til å modne seg litt.
– Vi hadde lett lenge etter et småbruk og leve ut drømmen. Men vi ville gjøre det ordentlig. Gjøvik er ikke så langt fra Oslo. Da denne gården dukket opp, klaffet det på alle mulige måter, forteller de ferske vardølingene.

Mange eplesorter
– Vi har plantet 1.300 epletrær av forskjellige sorter. De fleste er gamle nordeuropeiske sorter, sier Karin og viser oss epletrær som er plantet på rekke og rad i sydhellinga.
De har valgt ut eplesorter med omhu. De må tåle klimaet. Mosteriet har de fått installert på låven.
– Det var på hengende håret at vi fikk anlegget opp nå i høst. Vi tok kontakt med epleprodusenten Freberg på Hveem på Bilitt og spurte om de hadde noen epler å selge oss, forteller Karen og Knut Are om oppstarten av mosteriet.
For epletrærne de har plantet må nok vente et par år før de kan kaste av seg.

Bedriftskunder og privatkunder
Det nye presseriet i Vardal har nå fått epleprodusenten på Bilitt som kunde. I disse dager er det eplesorten er Aroma det lages juice av. I tillegg har de en del private kunder som leverer hageeplene sine for pressing. Noen kasser med hageepler står og venter på tur.
– Vi må ha minimum 50 kilo epler per bestilling, forteller eplemostprodusentene i Mjølkevegen.
– Samarbeid gjerne med naboer eller bekjente for å komme opp til vektgrensen, tipser eplepresserne.
De tar ikke imot melne sommerepler, nedfallsfrukt eller råtne epler. Men epler med støtskader og mindre merker går fint å lage eplemost av. Etter to-tre dager er mosten ferdig tappet.

Lokale kunder og nettbutikk
Eplene blir først vasket, før de blir most til juice, pasteurisert og tappet. Eplemosten tappes på flasker, eller treliters kartong.
– Eplemosten er 100 prosent ren råvare av epler. Det skal bare være norske epler. Vi håper å få til noen avtaler med lokale restauranter og butikker. Både Felleskjøpet og XL-bygg er interessert å ta inn eplemosten vår. Selvsagt skal blomsterbutikken min i Asker selge den, sier Karin.
Planen er også å selge eplemosten gjennom egen nettbutikk. Den butikken er snart oppe og går.

Flere bein å stå på
På By gård satser de både på sau og epler. På jordene nedenfor eplefeltet går sauene og beiter. Eplemostprodusentene ønsker å ha flere bein å stå på. Målet er å få et sted mellom 100 og 150 vinterforede sauer på gården.
– Det er meningsfylt å drive med litt dyr, men der har du noen gitte rammer. Epledelen vår er mer et kreativt spor, her må vi møte et behov i markedet, sier Karin.
Epleprosjektet på gården gjøres med støtte fra Innovasjon Norge. Denne korte sesongen regner de med å lage eplemost av 12,5 tonn epler. I tillegg kommer leiepressing på rundt 10-12 tonn epler.
– Vi kom veldig sent i gang. Vi har heller ikke markedsført dette, forteller driverne av By.

Cider neste
– Vi drømmer også om å lage cider etter hvert. Vi har 15 forskjellige eplesorter. Eplene vi skal dyrke, er ikke med tanke på at dette skal være spiseepler. De skal gå til most eller cider, forsikrer eplepresserne.
Mentoren deres er en odelsgutt fra Sogndal. Han har importert mosteriutstyret som brukes i Vardal.
– Dette er litt galskap. Vi vet ikke hva vi driver med og vet ikke helt omfanget. Den største driven for min del er at jeg har jobbet mye på kontor. Dette er ærlig arbeid, sier Knut Are.
– For oss er dette et eventyr. Men det er ikke bare glede. Det er også noen mørkedaler. Dette er en drøm for oss. Vi gir dette fem år. Får vi det ikke til, får vi gi stafettpinnen videre til noen andre. Men vi tror vi får det til, sier de målbevisste sauebøndene og eplemostprodusentene.