• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst
Gjøviks Blad
  • Nyheter
  • Notiser
  • Eavis
Meny
  • Nyheter
  • Lokalhistorie
  • Gjøviks Blad Eavis
  • Totens Blad Eavis
  • Besøk vår søsteravis Totens Blad
  • Dødsannonser
  • Tips oss
  • Annonsere
  • Ansatte
  • Kontakt oss
  • Kundesenter
NYHETER
7 minutter lesetid

Andrea og Sigrid kjevler nytt liv i baker Tømtes legendariske medaljer

Aage Tømte er fornøyd med prøveproduksjonen som foregikk på hans eget kjøkken i Moelv. Andrea Tømte Granström (midten) og Sigrid Semb puster lettet ut. (Foto: Knut Erik Landgraff)
Knut Erik Landgraff
Publisert: 06 desember, 2023 07:50
Oppdatert: 09 desember, 2023 13:22
Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Tjukke slekta redder baker Tømtes medaljer fra glemselen. Andre helg i desember skal kakene selges på julemarkedet hos Ingborg Semb på Biri. Det er over 25 år siden sist de var å få kjøpt.

Brød og kaker fra Tømtes Bakeri er fremdeles legendariske på Biri. Både bakeri og kafé er forlengst nedlagt, men eldre biringer savner fremdeles smaken av gamle dager. Fortvilelsen i bygda var stor da «Tømte-kakua» – den lokale kneipen som fødde opp tusenvis av biringer i forrige århundre – ikke lenger var å få kjøpt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelte var regelrett sinte, de hadde mistet sitt daglige brød til bakernæringas brutale strukturrasjonalisering. Andre jamret og kjente på nært forestående vekttap, spådde hunger og verdens undergang.

Makeløse

Om mulig enda mer elsket enn kakua, var Tømtes lekre napolonskaker, og ikke minst Tømte-kafeens møre medaljer. De sistnevnte hadde vaniljekrem inni, melisglassur med kakao-mønster på toppen, og gikk som varmt hvetebrød året rundt.

– Medaljer var makeløse, mimrer fremdeles bygdas gjenlevende urbiringer, og smatter henført med tomme gommer og klaprende gebisser.

Aage Tømte lærer jentene å bake sin spesialitet medaljer. Andrea og Sigrid erfarte at det ikke så helt enkelt å gjeopplive gamle kaker, men etter hvert ble de akkurat slik mesteren ville ha dem.

Fører arven videre

Redningen er nær. To nære slektninger av gamle baker Kristian Tømte har nemlig tatt grep for å berge smaken av medaljer fra glemselen. De har allierte seg med den siste profesjonelle baker i slekta, Aage Tømte (82), sønn av gamle Kristian. Aage har latt seg overtale til å gi Andrea Tømte Granström og Sigrid Semb et lynkurs i medaljebaking, helt etter den gamle oppskriften.

Damene har ambisjoner om å selge «Kristian Tømtes medaljer» på julemarkedet som holdes på Semb gård i Biri helgen 9. og 10. desember. Årets marked skal for øvrig bli større, mer stemningsfullt og mer julete enn noen gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Andrea Tømte Granström står og passer på at kakene ikke blir brent. Det sies at stamfar Kristian Tømte alltid sto slik når han var i bakeriet, selv når han åt. Da åt han raskere, fulgte bedre med og unngikk at baksten ble brent.

– Inkludert nydelig sang lørdag ved søstrene Ekern fra Biristrand, lover arrangør Ingeborg Semb.

Mange detaljer

Gjøviks Blad stakk innom medaljekurset hjemme hos Aage Tømte. Det var visst ikke så helt enkelt, dette her.

– Mye tynnere, hver skive skal være nøyaktig tre millimeter tjukk, sa Aage til de to amatørene. Andrea og Sigrid kjevlet deig og stakk ut medaljer så godt de kunne, mens bakermesteren fulgte nøye med.

– I bakeriet hadde vi ei datastyrt kjevlemaskin som gjorde jobben. Den kunne vi stille inn på millimeteren, så jobben var enklere der, trøstet bakeren når lærlingene sloss som verst med deigen som enten falt fra hverandre eller klistret seg fast til kjevlet.

– Aage sier jeg strør på mjølet som ei kjerring. En ekte baker skal visst kaste på melet med et underhåndskast, omtrent slik, sa Sigrid og dro til så mjølet gauv.

Sigrid Semb (til venstre) og Andrea Tømte Granström skal selge medaljer i gamle og helt ekte poser merket «Gode kaker fra Kristian Tømtes bakeri». Bakeriet ble nedlagt i 1997.
I bygningen der Tømte hadde kafé, ligger nå den lokale veterinærklinikken.

Tredje generasjon

Aage Tømte er tredje generasjon baker Tømte. Aage tok over etter sin far Kristian som i sin tid tok over etter sin far, Johan Tømte. Johan var innflytter, giftet seg med ei birijente og ble bygdas første baker Tømte. Virksomheten skjøt fart i mellomkrigstida da sønnen Kristian Tømte kjøpte Torgeir Moens bakeri i Biri sentrum.

På det meste hadde Tømte ti ansatte og leverte 4.200 brød om dagen. Men tidene forandret seg, og arbeidet måtte rasjonaliseres. Etter hvert ble Aage mer eller mindre alene igjen. Det ble litt kjett i lengden. Han forteller at bakeriet i Biri ble nedlagt før jul i 1997, etter 70 års drift. Vemodig, men nødvendig.

– Etter nedleggelsen jobbet jeg seks år hos min venn og kollega Baker Kristiansen i Moelv, inntil Kristiansens bakeri brant ned i august 2003, forteller Aage.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag bor Aage og kona Kari Rogne Tømte i ny leilighet midt i Moelv sentrum, praktisk talt der som Kristiansen bakeri lå før brannen.

Kari baker

Aage Tømte forteller at han var baker i 48 år. Det innebar at han startet arbeidsdagen klokka halv to på natta, mens biringer flest sov sin søteste søvn.

– Baker du mye hjemme, spør vi den pensjonerte bakermesteren.

– Nei, jeg synes i gunnen jeg har bakt nok. Storparten av det som trengs av baking privat, overlater jeg med glede til Kari, kona mi, ler Aage Tømte.

Ps: Baker Trude Bergundhaugen hos Baker Kristiansen i Moelv har også nylig vært på medaljekurs hjemme i leiligheten til baker Tømte. Vi har derfor en begrunnet mistanke om at medaljene fra Biri om ikke lenge vil inngå i tilbudet hos Kristiansen.

Sentralbord
61 13 03 00
Postadresse
Postboks 4, 2851 Lena
Redaksjonen
post@gjoviks-blad.no
Annonseavdelingen
annonse@gjoviks-blad.no

Ansvarlig redaktør
Jon Olav Andersen
Daglig leder
Morten Linnerud
Markedssjef
Hans Erik Linnerud

Se alle ansatte

Pressens Faglige Utvalg
Gjøviks Blad arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.
Redaktøransvar
Det er ikke tillatt å kopiere innhold fra dette nettstedet uten avtale med Gjøviks Blad.
Kundeservice
Problemer med levering // Tips oss // Annonsere // Kundesenter // Kontakt oss // Ansatte
Gjøviks Blad © 2025 · Løsningen er designet og utviklet av Dyplink - dyplink.no