• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst
Gjøviks Blad
  • Nyheter
  • Notiser
  • Eavis
Meny
  • Nyheter
  • Lokalhistorie
  • Gjøviks Blad Eavis
  • Totens Blad Eavis
  • Besøk vår søsteravis Totens Blad
  • Dødsannonser
  • Tips oss
  • Annonsere
  • Ansatte
  • Kontakt oss
  • Kundesenter
NYHETER
6 minutter lesetid

En gård for varme opplevelser i Redalen

På Indal gård i Stokkeroa i Redalen ønsker Elin Enger og Jon Kåre Larsen varmt velkommen til gårdsopplevelser.
Ragnhild Fladsrud
Publisert: 27 januar, 2021 11:47
Oppdatert: 27 januar, 2021 11:47
Artikkelen er mer enn ett år gammel.

For åtte år siden kjøpte Elin Enger ubeboelige Indal gård i Stokkeroa i Redalen. Siden den gang har den blitt  restaurert til et familiehjem og folk hilses også varmt velkommen til gards. 

I 2012 kjøpte Elin Enger til Indal gård i Redalen. Gården i Stokkeroa hadde en bygningsmasse som var i svært dårlig forfatning etter mangeårig manglende vedlikehold. Tidligere eier ønsker å rive, men fikk ikke Gjøvik kommune velsignelse til dette, siden tunet har status som bevaringsverdig.  Enger ønsket imidlertid å ta vare stedet som ligger fint til med utsikt utover Mjøsa og Ringsaker. 

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hovedhuset lot seg ikke bevare, så der måtte vi bygge nytt, sier Enger og forteller at de i dag er to voksne, fire barn og en katt i huset, og 19 vaktler og noen tusen bier på gården ellers.

– Hvordan havnet du her?

– Jeg har jo vokst opp i Åslendet, som ikke er så langt unna. Jeg studerte og jobbet i mange år i Oslo og skulle aldri flytte tilbake da jeg trivdes så godt i byen. Så kom barna og det ble mer attraktivt å komme nærmere mormor og morfar, sier Enger.

Åtte år har gått siden Elin Enger kjøpte Indal gård. Siden den gang har flere av husene fra fra ubeboelige til beboelige.

Gammel husmannsplass

Indal gård, som opprinnelig het Hagestuen, var en husmannsplass under Stokke Nedre. I Vardal bygdebok ble stedet først nevnt i 1806. 

– Det er en gård med en ganske interessant historie. Det er ikke så mange generasjoner siden det var et tosifret antall mennsker, med både budeie og blikkenslager som hadde liv og virke her på gården. Det var også mange dyr av forskjellig slag her. Det var også flere som utvandret fra Amerika herfra, forteller gårdeier Enger. 

Hun merker at gjester som kommer til gards er interessert i historia, så denne har hun jobbet litt for å få greie på, og har god dokumentasjon hvem som har bodd her og hatt ansvar for gården fra tidlig 1800-tall fram til i dag.

Indal gård fra tidligere tider. (Foto: Tilsendt).

Gi nytt liv til gården

Etter hvert kom kjæresten Jon Kåre Larsen inn i bildet, og han omtaler seg som gårdens «legdkæll» i tillegg til å ha tantrisk massør, kommunikasjonsrådgiver i Forsvarsbygg og bonde på egen gård i Vestfold, som sine tre ulike offisielle yrkesveger.  

– Ønsket er å gi liv til gården som har et stort potensial og flere muligheter for nye måter å bruke den på. Vi ønsker å skape gode opplevelser for oss selv og andre her, sier Enger. Nå er de godt i gang med ulike overnattingstilbud som herberge langs pilgrimsleden. 

Uteområdet med vedfyrt badstu, boblebad, og meditasjonshytte med overnattingsmuligheter. (Foto: Elin Enger)

– Kårbygningen er nå satt i stand, med flere soverom og oppholdsrom, forteller hun. I fjor sommer startet de også opp med luksustelting, eller glamping, i skogsområdene i nærheten av gården. I tillegg har de vedfyrt badstu med panoramautsikt, og utendørs badestamp, også denne vedfyrt. 

– Vi har stadig gjester, før helga hadde vi gjester som kom ridende hit som hadde bestilt badstu og stamp, forteller Enger, som opererer virksomheten under navnet Indal Forest Retreat. Hun opplever at de gjerne oppsøkes når merkedager skal markeres, som ulike jubileer og lignende. Også frierier har det blitt her. 

I fjor sommer startet de opp med glamping i skogen like ved gården. (Foto: Elin Enger)

Det er dessuten bygd et lite hus rett ved siden av badstua. De kaller den meditasjonshytta, med flere bruksmuligheter, være seg overnatting eller at man kan booke det som skrivestue. Her gis behandlinger eller kurs i tantrisk massasje, som er en mild massasjeform hvor det jobbes med energier i kroppen.

– Meditasjonshytta har ikke internettilgang. Her skal man koble av og ha litt fri fra omverdenen, sier Larsen.

Jon Kåre Larsen i meditasjonshytta som blant annet brukes til tantrisk massasje. Her er det også overnattingsmulihgeter.

Dyrker frukt og grønnsaker

Paret er opptatt av det naturlige og å ha kontakt med naturen.

– Sommerstid dyrker vi nå 50 ulike frukt og grønnsaker her, blant annet fem til seks ulike nøttetrær, som takler vårt klima, sier Enger, som altså prøver seg med å dyrke fram med ulike tradisjonelle og mer utradisjonelle varianter.

Sentralbord
61 13 03 00
Postadresse
Postboks 4, 2851 Lena
Redaksjonen
post@gjoviks-blad.no
Annonseavdelingen
annonse@gjoviks-blad.no

Ansvarlig redaktør
Jon Olav Andersen
Daglig leder
Morten Linnerud
Markedssjef
Hans Erik Linnerud

Se alle ansatte

Pressens Faglige Utvalg
Gjøviks Blad arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.
Redaktøransvar
Det er ikke tillatt å kopiere innhold fra dette nettstedet uten avtale med Gjøviks Blad.
Kundeservice
Problemer med levering // Tips oss // Annonsere // Kundesenter // Kontakt oss // Ansatte
Gjøviks Blad © 2025 · Løsningen er designet og utviklet av Dyplink - dyplink.no