• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst
Gjøviks Blad
  • Nyheter
  • Notiser
  • Eavis
Meny
  • Nyheter
  • Lokalhistorie
  • Gjøviks Blad Eavis
  • Totens Blad Eavis
  • Besøk vår søsteravis Totens Blad
  • Dødsannonser
  • Tips oss
  • Annonsere
  • Ansatte
  • Kontakt oss
  • Kundesenter
NYHETER
7 minutter lesetid

Mustads gamle fyrrom har blitt designfabrikk

Daglig leder Henning Jørgentvedt i Mustad næringspark og Emil Bakke, nestleder for Institutt for design i NTNU er storfornøyd med å ha gjort et gammelt fyrrom til nye og helt unike lokaler for 350 studenter i Mustad Næringspark.
Ragnhild Fladsrud
Publisert: 10 september, 2020 10:52
Oppdatert: 10 september, 2020 10:52
Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Et gammelt fyrrom i Mustad Næringspark var en en gang ganske så hett. At noen skulle kunne ha husrom i fyrrommet krevde grundig oppvarming, men nå har NTNUs Institutt for design flyttet inn.

– Det er fint, men litt kaldt, konstaterer Stina Stemnes. Gjøvikjenta er førsteårsstudent på grafisk design. Sammen med medstudentene er studieåret i gang. De er samlet i «Katedralen». Her er takhøyden høy nok til at utsagnet hennes kan sveve fritt forbi pelletsbeholderen i taket, før det lander som et litt artig poeng. Vi er tross alt i et gammelt fyrrom.  

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krevde grundig oppvarming

– Lokalene var jo egentlig et håpløst tilfelle. Bygget var i dårlig stand, med en vanvittig stor fyrkjele som sto her. Det var ikke mange som så potensialet i at dette arealet kunne brukes til noe som helst, kanskje til nød et mikrobryggeri kunne gå, forteller daglig leder Henning Jørgentvedt i Mustad Næringspark. 

Ellen Rikke Teigen t.v, Stina Stemnes og Veronika Sæther, som er i gang med førsteåret på grafisk design synes fyrrommet har blitt fint. Litt kaldt bare.

Emil Bakke, som er nestleder for Institutt for design, var den som først så potensialet i lokalene. Den visjonær tanken, krevde grundig oppvarming fra både ansatte og studenter i det kreative miljøet på NTNU. Det ble spilt på både følelser og fakta, før ledelsen til slutt tente på idéen og fyrte til. Dermed kunne næringsparken og arkitekter ta fatt på oppgaven med å skape et industrielt preget hjem litt utenom det vanlige.   

–  Nå har vi fått lokaler med en helt unik personlighet, og omgivelser som inspirerer til samarbeid på tvers av faggrupper i hele NTNU fra Trondheim til Oslo, sier Bakke.

Det er stor variasjon i takhøyden i lokalene. Under renoveringa ble dette kalt «katakomben». Nå har det blitt et «hengested» for studentene, med eget studentkjøkken.

Stor fisk i liten dam

Etter år med digital kreativitet godt spredt på universitetscampus og i næringsparken, er ansatte i 19 årsverk og nær 350 studenter endelig samlet under samme tak.

Institutt for design favner om bachelorstudier i grafisk design, interaksjonsdesign og webutvikling, årsstudie i webdesign, samt masterstudier i interaksjonsdesign. Instituttet er en del av NTNUs fakultetet for design og arkitektur. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Her vi store på Gjøvik, og utgjør 25 prosent av hele fakultetet. Dette er til gjengjeld NTNUs minste fakultet, så vi kan si vi er en ganske stor fisk i en liten dam, smiler Bakke.

Med industrihistoriske omgivelser har det vært viktig å bevare den industrielle stilen, med blant annet synlige ledningsnett.

Et viktig nav

– NTNU er en viktig leietaker for oss og disponerer nå 4.500 kvadratmeter lokaler. I tillegg til det nye instituttet på 1.922 kvadratmeter, huser vi fra før forskningslaboratorium for universell utforming, samt laboratorium for byggfag. Det er også etablert en stor eksamensfabrikk på 1.250 kvadratmeter, med alt man trenger av utstyr og sitteplasser for 200 studenter. Her er både store og mindre rom til formålet, forteller Jørgentvedt, som ser knytningen til NTNU som svært viktig. 

– Vi ønsker at næringsparken skal være en del av campus på Gjøvik, og at vi skal flyte naturlig over i hverandre. NTNU, Bright House og Mustad Næringspark utgjør et viktig nav, sier næringsparklederen. 

Martha N. Ekerhovd i interaksjondesignernes verksted. Her er det også mye praktisk arbeid med prototyper i alskens materialer. Interaksjonsdesign handler om skape best mulig brukervennlighet mellom menneske og teknologi.

Enkelt forklart. Studentene vil oppsøke næringsparken fordi det finnes et attraktivt næringsliv med mange muligheter både i studieårene og etterpå. Bedriftene skal trekkes hit, da de ønsker å etablere seg tett på kompetansen de trenger. 

– Det er allerede firmaer som har valgt Gjøvik av denne grunn, sier Jørgentvedt, og trekker fram den Trondheimsbaserte design- og innovasjonsbedriften «Inventas», som nylig har etablert seg i Bright House. 

– For oss er det viktig at studentene få reelle oppgaver å bryne seg på i sine bachelor- og masteroppgaver. Der er nærheten til næringslivet og innovasjonsmiljøet på Bright House veldig viktig for oss, sier Bakke. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra lukket til åpent

De siste fem årene har næringsparken gått fra en arealutnyttelse på drøye 60 prosent til 90. 

– Vi har nå rehabilitert og leid ut 90 prosent av arealet vi har, så vi er så godt som fullt utleid, sier Jørgentvedt. Etter at han overtok som daglig leder før sommeren er en viktig oppgave å legge grunnlaget for framtidig vekst og utvikling. 

– Vi jobber nå med en reguleringsplan for utvidelse av parken med 90.000 kvadratmeter næringsareal, samt to store studentbygg med til sammen 170 til 200 studentleiligheter, sier Jørgentvedt. Han legger til at dette er grunnlaget for planer i et 30 til 50 årsperspektiv. 

I løpet av september skal utearealet også få et løft med sitteområder og sykkelstativer. En glassvegg skal også opp. Det er et viktig mål at Mustad Næringspark skal bli en åpen møteplass for alle.

Et viktig mål er at den tidligere industrielle høyborgen i Gjøvik skal bli en åpen møteplass for alle. 

– Mustad næringspark bærer en mangeårig historie preget av en lukket industrikultur og ekstremt hemmelighold. Dette vil vi bort fra. Vi ønsker at området skal utvikles til en kunnskapspark, og en åpen møteplass hvor det er liv og røre hele døgnet, sier Jørgentvedt.

Sentralbord
61 13 03 00
Postadresse
Postboks 4, 2851 Lena
Redaksjonen
post@gjoviks-blad.no
Annonseavdelingen
annonse@gjoviks-blad.no

Ansvarlig redaktør
Jon Olav Andersen
Daglig leder
Morten Linnerud
Markedssjef
Hans Erik Linnerud

Se alle ansatte

Pressens Faglige Utvalg
Gjøviks Blad arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.
Redaktøransvar
Det er ikke tillatt å kopiere innhold fra dette nettstedet uten avtale med Gjøviks Blad.
Kundeservice
Problemer med levering // Tips oss // Annonsere // Kundesenter // Kontakt oss // Ansatte
Gjøviks Blad © 2025 · Løsningen er designet og utviklet av Dyplink - dyplink.no