• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst
Gjøviks Blad
  • Nyheter
  • Notiser
  • Eavis
Meny
  • Nyheter
  • Lokalhistorie
  • Gjøviks Blad Eavis
  • Totens Blad Eavis
  • Besøk vår søsteravis Totens Blad
  • Dødsannonser
  • Tips oss
  • Annonsere
  • Ansatte
  • Kontakt oss
  • Kundesenter
NYHETER
7 minutter lesetid

100 dager som ordfører og fortsatt utålmodig

Torvild Sveen har straks sittet som ordfører i Gjøvik i 100 dager. Han skulle gjerne ha gjort mer. (Foto: Torbjørn Aurvåg).
Torbjørn Aurvåg
Publisert: 22 januar, 2020 06:58
Oppdatert: 21 januar, 2020 17:47
Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Torvild Sveen (Sp) har lørdag sittet 100 dager i ordførerstolen i Gjøvik. Alt får du ikke gjort på 100 dager. – Jeg er utålmodig. Jeg er mer en gründertype enn en driftertype. Jeg liker å få etablert nye ting og få i gang noen prosesser, sier Sveen.

Torvild Sveen innrømmer det var en brå overgang fra dagpendlertilværelsen til Oslo fra Biri til å bli ordfører.
– Jeg skulle skaffe meg en oversikt og ble kastet på i mange prosesser. I budsjettarbeidet hadde jeg knappe to måneder å få på plass det, sier Sveen. Men først og fremst er jeg privilegert for å få lov til å være ordfører for innbyggerne i Gjøvik kommune. Det er en stor ære, sier Sp-ordføreren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har noen mål, Anne og jeg, å prøve å gire opp noen prosesser, blant annet arbeide for utvikling av Gjøvik og gjøre Gjøvik mer kjent og synlig, sier Sveen og nikker bort til nabokontoret til varaordfører Anne Bjærtnes (H).

Riksveg 4

Ordføreren synes de har fått til en god start, men det er et vedvarende arbeid. Det er ikke gjort over natta, heller ikke etter 100 dager i ordførerstolen. Et eksempel er å løfte opp riksveg 4.
– Riksveg 4 er faktisk en like viktig eksportveg som E6. En utfordring er å få flere til å skjønne at det finnes 32.500 arbeidsplasser langs riksvegen i åtte kommuner. Vegen har nasjonal betydning og er viktig for oss, forklarer Sveen og har et håp om å løfte rv 4 inn i Nasjonal transportplan når den kommer.

– Riksvegen vil også føre til forandringer i Gjøvik by, ikke minst når det gjelder påkoblingen av fylkesveg 33. – Dette gir oss også noen muligheter, mener ordføreren.

Det er også mange prosesser internt i kommunen.
– Vi skal tilrettelegge for at Biristrand får sin private barnehage. Vi skal bygge ny ungdomsskole i Gjøvik. Vi skal også bygge ny skole og barnehage på Biri. Vi er i kjømda med Biri omsorgssenter og skal i gang med planleggingen for et nytt omsorgssenter i Snertingdal. Alt dette ligger inne i budsjettet og skal bli en anbudsprosess, sier Sveen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny ungdomsskole

Ungdomsskolen i Gjøvik jobbes det planmessig med nå. Kommunestyret har vedtatt at det skal bli en ny ungdomsskole. Ordføreren har håp om å fatte et vedtak om plassering i løpet av våren.
– Vi må se på hvilke eiendommer vi har og hvor det er plass, blant annet med tanke på krav til uteområder. Vi forventer at utredningen har flere ulike plasseringer som kommer til oss i mars/april, sier Sveen.
På Biri er ønske å legge ny skole og barnehage geografisk nær Biri idrettspark og Biri ungdomsskole.

En kulturhusutredning jobbes det også med. Samtidig ønsker Sveen å sikre et vedtak for at Musikk Innlandet får kontorsted Gjøvik.
– Vi er ikke avhengig av et kulturhus for å huse kontorplasser for koordinering av musikklivet i Innlandet. Det er ulike prosesser, understreker Sveen.

– For Gjøvik har scener og et rikt kulturliv, fremhever ordføreren. Han har også i tankene utredningen som kommer om hvor kunst- og kulturskolen skal være. – Det gjelder å få landet noe og komme seg videre, sier Sveen.

Sykehussaken

Sp-ordføreren synes det også er viktig å følge sykehusutredningen som foregår for sykehusene i Innlandet. Helse Sør-Øst skal i juni peke hvor de ulike sykehusplasseringene skal være.
– Gjøvik har alle forutsetninger for å komme godt ut av det. Vi har god kompetanse på Gjøvik. Befolkningsgrunnlaget er stort. Det er også viktig å få utviklet et faglig tilbud på NTNU. Men det skal godt å gjøres å få to sykehus i en og samme kommune, mener Sveen.

Sykehussaken er viktig for ordfører Torvild Sveen. (Foto: Torbjørn Aurvåg).

2020 er et betydningsfullt år når det gjelder de mange prosessene.
– Dette året vil legge grunnlaget for tiåret vi går inn i. Det er spennende å sitte midt i det. Tenker vi 10-20 år frem i tid, er det en viss lengde, men ser vi tilbake er det ikke langt unna, tenker Sveen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tjenestetilbud

En ting er skolebygg og sykehus, en annen utfordring er det kommunale tjenestetilbudet.
– I helse og omsorg har vi 1.300 ansatte i Gjøvik kommune. Det er gullkortet vårt. Det er de som setter oss i stand til å yte de tjenestene vi har. Den kunnskapen de har er det viktigste. Det er ingen tvil om at det blir mer utfordrende diagnoser og folk å forholde seg til. Også skolen har gode pedagoger. Elevene skal ha et læringsmiljø der de opplever minst mulig mobbing, vektlegger ordføreren.

I fjor hadde Gjøvik kommune 1.050 utskrivningsklare pasienter fra sykehus som kommunen ikke klarte å ta hånd om. Økonomisk ble dette belastet kommunen med over fem millioner kroner.
– Slik kan det ikke fortsette. Vi er nå i dialog med sykehuset i Gjøvik om å opprette en sengepost med kommunal bemanning. Ser vi fremover, kommer vi til å ta imot flere pasienter og pasientgrupper. De aller fleste skal hjem, til rehabilitering, sykehjem eller ha korttidsplass. Det er viktig å se hvordan vi kan organisere oss, tenker Sveen.

Kraftpenger

Heldigvis har Gjøvik en god skatteinngang. Økonomien er stram, men det er ikke aller verst for en Sp-ordfører.
– Vi har over en milliard i kraftfondet vårt. Vi er i en annen situasjon enn mange andre kommuner. Dette er Gjøviks oljefond der vi bruker tre prosent i budsjettet hvert år. Det utgjør rundt 30 millioner kroner årlig i driften. Uten det hadde det vært mye snauere, vet Sveen.

Men det viktigste økonomiske bidraget til kommunen er at flesteparten av folk er i jobb. I Gjøvik er det 16.000 sysselsatte av en befolkning på 30.500.
– Jobb skaper aktivitet, trivsel og skatteinntekter. Vi ønsker å legge til rette for å få mest mulig utbytte av det. Du kjøper en bolig eller bygger ny, som igjen skaper vekst. Dette er et økonomisk kretsløp der jobb er det viktigste. I sum er de som er i jobb som gjør at vi kan ta hånd om de som er innenfor rus og psykiatri. Det er de som bærer byrden, avslutter Sveen.

Sentralbord
61 13 03 00
Postadresse
Postboks 4, 2851 Lena
Redaksjonen
post@gjoviks-blad.no
Annonseavdelingen
annonse@gjoviks-blad.no

Ansvarlig redaktør
Jon Olav Andersen
Daglig leder
Morten Linnerud
Markedssjef
Hans Erik Linnerud

Se alle ansatte

Pressens Faglige Utvalg
Gjøviks Blad arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.
Redaktøransvar
Det er ikke tillatt å kopiere innhold fra dette nettstedet uten avtale med Gjøviks Blad.
Kundeservice
Problemer med levering // Tips oss // Annonsere // Kundesenter // Kontakt oss // Ansatte
Gjøviks Blad © 2025 · Løsningen er designet og utviklet av Dyplink - dyplink.no