• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst
Gjøviks Blad
  • Nyheter
  • Notiser
  • Eavis
Meny
  • Nyheter
  • Lokalhistorie
  • Gjøviks Blad Eavis
  • Totens Blad Eavis
  • Besøk vår søsteravis Totens Blad
  • Dødsannonser
  • Tips oss
  • Annonsere
  • Ansatte
  • Kontakt oss
  • Kundesenter
NYHETER
3 minutter lesetid

Her er verdens mest automatiserte brenneri

En mann styrer og overvåker produksjonen av etanol hos Hoff. Tony Pettersen fulgte produksjonen via dataskjermene da 80 interesserte fikk omvisning fredag. Stående ved Pettersens side, teknisk sjef, Frank Skybak. (Foto: Jan Rune Bakkelund).
Jan Rune Bakkelund
Publisert: 11 oktober, 2019 23:10
Oppdatert: 14 oktober, 2019 15:47
Artikkelen er mer enn ett år gammel.

– Dere er nå inne i kontrollrommet på verdens mest automatiserte brenneri, sa teknisk sjef ved Hoff, Frank Skybak. Fredag var det omvisning hos bedriften på mjøsstranda i forbindelse med akevittfestivalen.

Interessen for omvisningen hos Gjøvik-bedriften var større enn arrangørene hadde sett for seg. De cirka 80 frammøtte ble delt i to grupper, og 40 personer sto i kontrollrommet hvor Tony Pettersen hadde den fulle og hele oversikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Salgsdirektør Knut Norland kunne fortelle at rektifikasjonsanlegget står på 96 påler, og at du må passere 96 trappetrinn for å komme til topps
Salgsdirektør Knut Norland kunne fortelle at rektifikasjonsanlegget står på 96 påler, og at du må passere 96 trappetrinn for å komme til topps (Foto: Jan Rune Bakkelund).

– Vi bruker kun en eneste mann til å styre prosessen fra poteten kommer inn til spriten er på tanken, sa Skybak, og fulgte opp med hvorfor de har automatisert produksjonen mer enn noen andre: – Årsaken til automatiseringen er HMS og sikkerhet. For dere vet kanskje at 96 prosent sprit har større eksplosjonsfare enn bensin når den er varmere enn 17 grader.

Ingen ulykker

– Har dere hatt noen ulykker, spurte en av dem som var med på omvisningen.
– Aldri, kom det kontant fra Skybak. Det nye moderne rektifikasjonsanlegget til Hoff, som utfører flere destillasjonsprosesser og forvandler øl på cirka sju prosent til etanol på 96 prosent, ble bygd i 2007.

– Anlegget her står på en grunn hvor det tidligere har vært søppelfylling. Bygget står derfor på pæler som går 30 meter ned i grunnen, 96 i tallet, fortalte salgsdirektør Knut Norland og fulgte opp:
– Vet dere hvor mange trappetrinn det er opp her i dette bygget?
– 96.

Gjøvik leverer til alle

Hoff bruker 20.000 tonn poteter i sin produksjon årlig. Det gir to millioner liter 96 prosent etanol, som igjen gir sju millioner liter akevitt. Alle som produserer brennevin i Norge, det er 17-18 produsenter, får etanol fra Hoff. Arcus får leveransene på tanker som rommer 40.000 liter, de andre produsentene får det på fat som tar 1.000 liter. Produksjonen ved Hoff går 24 timer i døgnet, sju dager i uka. Produksjonen per døgn er på 12.000 liter. Anlegget stoppes i juli for vedlikehold.

Sentralbord
61 13 03 00
Postadresse
Postboks 4, 2851 Lena
Redaksjonen
post@gjoviks-blad.no
Annonseavdelingen
annonse@gjoviks-blad.no

Ansvarlig redaktør
Jon Olav Andersen
Daglig leder
Morten Linnerud
Markedssjef
Hans Erik Linnerud

Se alle ansatte

Pressens Faglige Utvalg
Gjøviks Blad arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.
Redaktøransvar
Det er ikke tillatt å kopiere innhold fra dette nettstedet uten avtale med Gjøviks Blad.
Kundeservice
Problemer med levering // Tips oss // Annonsere // Kundesenter // Kontakt oss // Ansatte
Gjøviks Blad © 2025 · Løsningen er designet og utviklet av Dyplink - dyplink.no