• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst
Gjøviks Blad
  • Nyheter
  • Notiser
  • Eavis
Meny
  • Nyheter
  • Lokalhistorie
  • Gjøviks Blad Eavis
  • Totens Blad Eavis
  • Besøk vår søsteravis Totens Blad
  • Dødsannonser
  • Tips oss
  • Annonsere
  • Ansatte
  • Kontakt oss
  • Kundesenter
NYHETER
6 minutter lesetid

Gjøvik-elever får tilbud om ecstasy på Snapchat

Nylig tok politiet i Gjøvik to 14-15-åringer for bruk av narkotika. – Hasjen i dag er en helt annen type hasj enn for 30 år siden. Stoffet kan være opptil 30 prosent sterkere, og det er lettere å skaffe seg stoff på nettsider eller få tilbud via for eksempel snapchat, sier SLT-koordinator Randi Hermanrud og politikontakt Fredrik Lykken hos Gjøvik-politiet. (Foto: Torbjørn Aurvåg)
Torbjørn Aurvåg
Publisert: 20 november, 2019 07:05
Oppdatert: 04 desember, 2019 15:38
Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Skoleelever på Gjøvik er tilbudt «molly» – ectasy – på Snapchat. Politiet advarer foreldre mot å tro at både stoff og markedsføringen av det er slik som det var da de var unge selv.

– Vi har endel yngre i Gjøvik som har rusa seg. Nylig tok vi to 14–15-åringer for bruk av narkotika, opplyser politikontakt Fredrik Lykken hos Gjøvik-politiet. 

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ønsker å stoppe slike hendelser fra å skje igjen. Vårt forebyggende team er styrket i Gjøvik. Jo mer vi er ute, jo flere foreldre er det som ringer oss, erfarer Lykken.

To ulike verdener

Randi Hermanrud er SLT-koordinator i Gjøvik. Det vil si at hun jobber med kriminalitetsforebyggende arbeid.

– Når det gjelder hasj, er det viktig å ta inn over seg at når dagens foreldre snakker om hasj med ungene sine, er det en annen type hasj i dag enn for 30 år siden. Foreldre skal være litt forsiktige med å bruke egne erfaringer. Det har skjedd store endringer, sier Hermanrud.

Stoffet kan være opptil 30 prosent sterkere enn på 1970-tallet, og det er lettere å skaffe seg stoff på nettsider eller få tilbud via for eksempel snapchat.

– Det er ikke bare en hyggelig rus. Stoff som GHB er det samme som felgrens og kaustisk soda. GHB finnes det ikke motgift mot, sier Hermanrud.

Tilbud på snap

Politiet fikk nylig tips fra noen elever ved Gjøvik videregående skole som hadde fått tilbud om å kjøpe Molly via Snapchat. Molly er slang for MDMA, og MDMA er virkestoffet i ecstasy. Begrepene brukes om hverandre, men «Molly» og ecstasy er som regel det samme.

Politiet fikk nylig tips fra noen elever ved Gjøvik videregående skole som hadde fått tilbud om å kjøpe «molly» (ecstasy) via Snap.
Politiet fikk nylig tips fra noen elever ved Gjøvik videregående skole som hadde fått tilbud om å kjøpe «molly» (ecstasy) via Snap. (Foto: Torbjørn Aurvåg)

– Stoff er lett tilgjengelig på nett, og markedsføringen er enklere enn tidligere. Dette gjør at målgruppen nå er større enn tidligere og mange flere påvirkes, sier Lykken

Grendehusproblem

Politiet ser også med bekymring på «grendehusfestene». Dit kommer det mange yngre ungdommer, og her er ofte kontrollen liten på hvem som dukker opp uventet. Nylig kom en slik fest helt av kontroll i Gjøvik-området og politiet måtte gripe inn. 

– Det er svært viktig at de som leier ut grendehusene, gjør nødvendige vurderinger før de leier ut. Vi ønsker ikke at grendehusfestene skal bli et fristed for ungdommer under 18 år, påpeker politikontakten i Gjøvik.

– Utsett debuten

Gjøvik kommune har satt i gang et foreldreprogram som heter «Utsett». Målet er få foreldre til å snakke med barna sine om å utsette debuten med alkohol og stoff.  

– Det er veldig få som har røykt hasj som ikke har drukket alkohol først. Det viktigste er å begynne med holdninger, understreker SLT-koordinatoren.

– Men hva gjør du som forelder hvis du er mistenksom?

– Du kan ringe ganske mange. Ungdomskontakt, skole, miljøveiledere, politi og barnevern. Du kan også ringe noen i foreldrenettverket. Ring noen av foreldrene til de vennene som dine barn er sammen med, sier Hermanrud. – Vi ser stor nytte i at foreldre kjenner godt til venners foreldre slik at det blir lettere å snakke sammen når man lurer på noe.

Hermanrud oppfordrer også foreldre til å ha gode og vanskelige samtaler med barna sine.

–  Lag noen mestringsstrategier. Hva gjør du hvis …, tipser Hermanrud. 

Mer likegyldige

Hun ser også at ungdommer er blitt litt mer likegyldige til hva vennene deres gjør. 

– I tillegg til foreldrene er også venner svært viktige faktorer i ungdommens liv. Hvis de da slutter å «korrigere» hverandre, så mister mange ungdommer en viktig påvirkning i riktig retning, erfarer Hermanrud.

Gjøvik ligger på linje med nasjonale tall i Ungdata-undersøkelsen, men foreldre i Gjøvik er rausere med å gi bort alkohol til barna sine. Undersøkelsen viser også at de som ruser seg på videregående skole, ofte kommer fra høyere sosiale lag. 

Hermanrud og Lykken ser at ungdommen i dag er veldig bra. De er flinke på skolen og har aktiv fritid. 

– Til tross for dette ser vi at noen ungdommer tar feil valg som kan gi dem store problemer senere i livet. Det er dette vi i fellesskap må forhindre, sier Hermanrud og Lykken.

Sentralbord
61 13 03 00
Postadresse
Postboks 4, 2851 Lena
Redaksjonen
post@gjoviks-blad.no
Annonseavdelingen
annonse@gjoviks-blad.no

Ansvarlig redaktør
Jon Olav Andersen
Daglig leder
Morten Linnerud
Markedssjef
Hans Erik Linnerud

Se alle ansatte

Pressens Faglige Utvalg
Gjøviks Blad arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.
Redaktøransvar
Det er ikke tillatt å kopiere innhold fra dette nettstedet uten avtale med Gjøviks Blad.
Kundeservice
Problemer med levering // Tips oss // Annonsere // Kundesenter // Kontakt oss // Ansatte
Gjøviks Blad © 2025 · Løsningen er designet og utviklet av Dyplink - dyplink.no